Scrummen is hot

Scrummen is een werkwijze met een fantastische belofte: je verzet 2x zoveel werk in de helft van de tijd.

De term scrum komt uit de rugbysport. Rugbyteams brengen in korte sprintjes, scrums, de rugbybal over het veld naar de doelpalen. Dat systeem is overgewaaid naar de werkvloer. Door te scrummen op de werkvloer breng je in teamverband je project in korte sprintjes tot een goed eindresultaat. In die periodes werk je als team aan het subdoel van die sprint. Subdoel bereikt? Dan snel door met de volgende sprint.

De voordelen van scrummen

  • De beheersbaarheid: door het project op te delen in sprints zijn de subdoelen concreet en beheersbaar. En elke dag een concreet doel halen, is uiteindelijk gemakkelijker dan werken richting ‘die stip aan de horizon’.
  • De helderheid: omdat je elke dag overlegt, heb je elke dag jouw taken helder en is bijstellen zo gedaan. Het gevolg: maximaal rendement.
  • Verhoging van het teamgevoel: tijdens het trekken van de sprints werk je in kleine groepjes nauw met elkaar samen. Dat verhoogt de onderlinge betrokkenheid.
  • De positieve vibe: je haalt voldoening uit elke dag die je goed afsluit en elke sprint die je haalt.

Scrummen is een werkwijze met een fantastische belofte: je verzet 2x zoveel werk in de helft van de tijd.

scrummen is hot

Vragen?

Heeft u vragen over de inrichting van een scrum-plek? Gewoon even bellen of mailen. Wij adviseren u graag.

Gerrit Wormeester

Gerrit Wormeester

Adviseur Kantoor- en Projectinrichting & Scrumspecialist

T +31621256623
E gwormeester@leferink.nl

5 key items voor een scrum-proof werkomgeving

#1 Dynamische werkplekken

Het is belangrijk dat de teamleden even uit hun eigen werkomgeving komen. Even echt weg van hun eigen werkplek en bij voorkeur in een andere setting, zoals bijvoorbeeld aan een hoge tafel. Dit zorgt voor een andere focus. Veel scrum-plekken hebben een hoge setting omdat dit een actievere houding met zich meebrengt. Verder is het essentieel dat teamleden elkaar makkelijk kunnen vinden. Wanneer één teamlid op een andere verdieping werkt, dan is dat gelijk al drempelverhogend. En drempels zijn niet wenselijk als het gaat om regelmatig en kort overleg.

#2 Flexibele inrichting

De inrichting van de scrum-plek moet snel aan te passen zijn. De ene keer bestaat het scrumteam uit 3 personen, de andere keer uit 10 personen. Handig daarbij is flexibel meubilair zoals klaptafels of meubilair met wielen, en stoelen of krukken die eenvoudig bij te schuiven zijn.

#3 Whiteboard, prikbord en/of beeldscherm

Elke scrum-plek heeft communicatiemiddelen nodig zoals een beeldscherm, prikbord of whiteboard. Zo kun je snel ideeën met elkaar delen. De whiteboarden uit de Chameleon Writing-serie zijn in meerdere opzichten vernieuwend. Als het gaat om vorm en grootte dan is namelijk alles mogelijk. En verstoort een groot wit vlak de sfeer van de ruimte? Kies dan voor krijt, grijs of groen als achtergrond of ga voor een full colour-opdruk naar wens.

#4 Akoestiek

In de meeste gevallen accepteer je de akoestiek in een ruimte zoals hij is, zonder er bij na te denken. Dat wil zeggen: tot het moment dat het je belemmert in je functioneren, bijvoorbeeld wanneer je bezig bent met een concentratieklus in een kantoortuin.

Tijdens het scrummen wil je niet afgeleid worden door geluiden van anderen. Ook is het van belang dat je anderen niet stoort. Hier zijn verschillende akoestische oplossingen voor. Denk aan akoestische wandpanelen, plafondpanelen en wanden met een hoge akoestische waarde.

Bovendien: dankzij een goede akoestiek gaat concentreren eenvoudiger, maak je minder fouten, verloopt communiceren eenvoudiger en ben je meer gefocust. Zo kun je complexe taken nog beter aan.

#5 Verlichting

Bij scrum is een heldere verlichting essentieel. Het houdt je namelijk actief en gefocust. Volgens de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid in Eindhoven moet de lichtsterkte in een kantooromgeving minimaal 1000 lux zijn. De huidige Arbo-norm vraagt om minimaal 500 lux. De verlichting in de meeste kantoren haalt echter maar net 400 lux. Benieuwd naar hoeveel licht uw kantoor nodig heeft? We schreven er eerder al een blog over.

Scrumplek bij GEAS Energiewacht.

GEAS_scrum-plek-akoestische-panelen-overlegplek