akoestiek

Betere akoestiek voor meer effectiviteit en meer werkplezier

Akoestiek, wat is dat nou precies?

Akoestiek is het geluid dat wordt gereflecteerd door de wanden van een ruimte. Sta je in een ruimte en is er geluid dan hoor je de ruimte daarop reageren. Hoe harder het materiaal van de wanden des te meer reflecties. Het beste voorbeeld hiervan is een badkamer.

Goede akoestiek

Formeel bestaat goede akoestiek niet. Wat voor de ene toepassing goede akoestiek is, is voor de andere juist slecht. Denk maar eens aan een concertzaal. Goed voor een symfonieorkest, slecht voor de spraakverstaanbaarheid. Of aan een kerk. Prachtig voor orgel- en koormuziek, slecht voor de verstaanbaarheid van de voorganger.

Toch blijkt in de praktijk dat vooraf vaak duidelijk is vast te stellen aan welke akoestische eigenschappen een ruimte het beste kan voldoen. Een restaurant, een kantoortuin, een vergaderruimte, een sporthal, een klaslokaal, een huiskamer. In al deze ruimtes dient de galmtijd beperkt te zijn en moeten de wanden diffuus reflecteren. In een omgeving met de juiste akoestiek voelt een mens zich op zijn gemak. Dan kan er effectief worden gewerkt.

Veranderde inrichting

De inrichting van ruimtes is de laatste decennia sterk veranderd. Kantoorruimtes, restaurants, huiskamers, enz. zijn tegenwoordig veel minimalistischer ingericht. De huidige strakke wanden, vloeren en plafonds reageren akoestisch gezien heel anders dan klassieke ruimtes met lambrisering, boekenkasten, tapijt en gordijnen. Het gevolg van de moderne inrichting is dat mensen zich minder prettig voelen in de ruimte waarin ze werken of die ze bezoeken.

Effectief werken met meer werkplezier

Klanten kiezen, meestal onbewust, voor een omgeving waarin ze zich het prettigst voelen. Een toenemend aantal mensen mijdt ruimtes die ‘te druk’ klinken en waar geen rustig gesprek te voeren is. Werknemers werken het meest effectief in een ruimte die akoestisch op orde is. Er is een direct verband aangetoond tussen werkplezier, effectiviteit en akoestiek.

Aangenaam wonen

Bij nagenoeg alle nieuwbouwhuizen wordt door architecten nog altijd geen rekening gehouden met akoestiek. Huiseigenaren realiseren zich pas na het inrichten van hun nieuw aangekochte huis dat de diverse ruimtes wel erg hol klinken. Daardoor rust je minder goed uit en voel je je minder prettig thuis.
Mensen met een gehoorschade hebben zelfs nog eerder last van een slechte akoestiek.

Een juiste akoestiek maakt de ruimte geschikt voor zijn gebruikersdoel: het beheerst het geluidsniveau, voorkomt het ‘cocktailpartyeffect’ (d.w.z. het vermogen om uit een zee van geluid één gesprek te kunnen volgen), voorkomt desoriëntatie, verhoogt de spraakverstaanbaarheid en verhoogt het comfort.