Biodynamisch licht om beter te werken

In het menselijk lichaam verloopt iedere dag hetzelfde programma. De ‘inwendige klok’ bepaalt slaap- en waakfase, maar ook hartfrequentie, bloeddruk, en stemming. Een ritme van biologische processen dat wezenlijk door licht geregeld en ondersteund wordt. Daarbij spelen vooral de hormonen cortisol en melatonine een rol. Wanneer licht ontbreekt als klok resp. aftelklok voor het lichaam, kunnen als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, slaapstoringen of depressies optreden.

VISUAL TIMING LIGHT (PULSE VTL)

PULSE VTL (Visual Timing Light) zorgt voor motiverend licht op kantoor. De hele dag door. Het innovatieve lichtmanagementsysteem brengt de dynamiek van het natuurlijk daglicht binnen het gebouw en breidt de emotionele en ergonomische aspecten van de lichtkwaliteit uit. Het biodynamisch licht (Human Centric Lighting) kan vooral op kantoren met gering daglicht en in de wintermaanden, als de inwendige klok nauwelijks gesynchroniseerd worden met het daglicht, het welzijn van medewerkers duurzaam verbeteren.

Het innovatieve lichtmanagementsysteem is ontwikkeld in nauwe afstemming met prof. dr. ing. Herbert Plischke, professor voor licht en gezondheid aan de Hogeschool München, faculteit voor toegepaste natuurwetenschappen en mechatronica. Uitgerust met PULSE VTL verandert een biologisch effectieve lamp helderheid en lichtkleur, georiënteerd aan het natuurlijke licht. Het grootste effect bereikt biodynamisch licht als het vanuit een lichtbron met een groot vlak (indirecte verlichting) en onder de juiste invalshoek (van voren en van boven) op het oog treft.

Biodynamisch licht om beter te werken