Case Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA)

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) is een intern verzelfstandigd onderdeel van de Gemeente Amersfoort. Door kostendekkend te werken en kostenreducties door te voeren, zonder winstoogmerk, wil CBA begraven en cremeren betaalbaar houden. Zo kan CBA iets terug kan doen voor de gemeenschap. Rusthof is een centraal gelegen begraafplaats met o.a. een bosbegraafplaats, een Islamitisch deel en een militair Russisch ereveld. Op hetzelfde terrein van 35 hectare zijn ook een urnenwinkel en in het crematorium twee aula’s en diverse ontvangstruimten.

Jaarlijks faciliteert CBA meer dan 2.000 uitvaartplechtigheden. Dat betekent soms wel 15 crematies en begrafenissen per dag.

  • Klant: Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA)
  • Doel: Mensen helpen bij het afscheid nemen van een dierbare, een deel van het rouwproces faciliteren
  • Website: CBA-Amersfoort.nl
Wilco Plaggenborg

‘Jeroen schetste ter plekke wat ik in mijn hoofd had. Het was direct en snel, je zag meteen dat hij onze wensen snapte.’

Wilco PlaggenborgCrematorium en Begraafplaatsen Amersfoort

Mensen ondersteunen bij het afscheid nemen van een dierbare

Directeur Wilco Plaggenborg wil met zijn organisatie graag focussen op de kern van de zaak; mensen helpen bij het afscheid nemen van een dierbare, een deel van het rouwproces faciliteren. Met zes nieuwe rouwkamers kan CBA een completer proces aanbieden. Samen met de uitvaartondernemer faciliteert CBA nu het complete proces vanaf het verzorgen en in de kist leggen van overledenen tot en met de uitvaart op de Rusthof.

In de nieuwe vleugel met een eigen entree en parkeerplaats voor de bezoekers zijn zes rouwkamers, een centrale hal met leestafel en een keuken. Achter de schermen is ruimte voor de uitvaartondernemers, die daar de overledenen kunnen verzorgen. In de rouwkamers worden dierbaren opgebaard op afspraak, of hebben familieleden 24 uur per dag toegang tot een van de zeer divers ingerichte kamers. Kunstenaar Ton Schulten koos samen met Plaggenborg de basiskleur voor elke ruimte. “Het moet een ruimte zijn waar je je thuis voelt, waar we kunnen bijdragen aan het rouwproces” vertelt Plaggenborg. Leferink Office Works maakte het voorstel voor de verlichting en raam- en vloerbekleding en kreeg de opdracht. “Het was de meest voordelige offerte. Tim Heeffer vroeg zelf wat er nodig was, hij dacht mee, het liep gewoon goed,” blikt Plaggenborg terug.

Voor een aanpassing in de receptie ging Plaggenborg in gesprek met Jeroen Schopman van KP Interieur. “Jeroen schetste ter plekke wat ik in mijn hoofd had. Het was direct en snel, je zag meteen dat hij onze wensen snapte.” De receptie was voorheen wat kil en afstandelijk met een hoge balie en onprettige verlichting. KP Interieur maakte de balie en een foldermeubel. Leferink Office Works leverde ook hier verlichting van Flos en stoelen van Artifort. Het is een gastvrije ruimte geworden. Op de wand achter de balie hangt een fraaie foto van het rustieke bankje dat elders op het prachtige terrein van de Rusthof staat.