Case Gemeente Borne

De gemeente Borne omvat het gebied ten noorden van de A1, waarin Borne, Zenderen en Hertme liggen. Bij de gemeente werken ongeveer 125 mensen, veelal vanuit het gemeentehuis in het centrum van Borne. De oorspronkelijke inrichting van de raadszaal dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De zaal die gebruikt wordt voor raadsvergaderingen, huwelijken en overleggen voldeed niet meer aan de functionele eisen van nu.

Een interne commissie met betrokken medewerkers van de gemeente werd opgericht en er kwam een programma van eisen. Zo werd bij de inventarisatie onder meer duidelijk dat een multifunctioneel gebruik nodig was, waarbij hetzelfde meubilair ingezet kan worden en dat aan de zaal zelf geen ingrijpende aanpassingen mogen worden gedaan. Ook streeft de gemeente Borne ernaar om meer vergaderingen intern te organiseren, om kosten te besparen en duurzaam te werk te gaan. Tevens moest één persoon in staat zijn om de opstelling te veranderen.

  • Klant: Gemeente Borne
  • Doel: Multifunctioneel inzetbare raadzaal
  • Website: Borne.nl
Gerrit Wormeester

Een flexibel en eigentijds resultaat. De zaal is nu voor veel meer doeleinden bruikbaar.

Gerrit Wormeesterover project Gemeente Borne

Een multifunctioneel inzetbare raadszaal

Leferink Office Works leverde al vaker aan de gemeente Borne en deed mee aan de aanbesteding voor inrichting van de nieuwe raadszaal. “Wij presenteerden een totaal advies, van een groot aantal opstellingen met het voorgestelde meubilair tot akoestische maatregelen,” aldus Gerrit Wormeester. De presentatie en het advies waren van doorslaggevende kwaliteit, waarop de commissie besloot de opdracht aan Leferink te gunnen.

Voor de tafels werd gekozen voor de opklapbare tafels van Wiesner Hager en de relatief smalle stoelen van VanderSluis, aangepast aan de beschikbare ruimte. Het frame in de tafels werd zoveel mogelijk naar buiten geplaatst, voor optimale beenruimte. Wormeester overtuigde de gemeentelijke commissie van het gebruik van tapijttegels. “Bij veelvuldig gebruik is het risico op een omgevallen kopje koffie aanwezig, de Desso Airmaster Soundmaster kan hiermee eenvoudig worden vervangen en heeft een goede akoestische werking.”

De oranje tinten voor de stoelen werden door de commissie gekozen. KP Interieur zorgde voor een maatwerk kast voor het geluid- en videosysteem, dat vanaf een beeldscherm bediend kan worden. Ook de spreekstoel van Wiesner Hager kreeg bij KP Interieur het wapen van Borne op de voorkant.
“Een flexibel en eigentijds resultaat. De zaal is nu voor veel meer doeleinden bruikbaar”, besluit Wormeester. Er zijn slechts twee stoelen die voor maar een opstelling gebruikt worden; bruidsparen zitten op charmante crèmekleurige fauteuils. Trouwen doe je natuurlijk niet op een vergaderstoel.