Recycling van PET-flessen

De plasticsoep is een gebied in het noorden van de Grote Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven, naar schatting een gebied ter grootte van Spanje en Frankrijk samen.

De plastic soep is een erkend probleem. Samen met onze partners leveren wij graag een bijdrage om de strijd tegen het plastic probleem aan te gaan. Dit doen we door zelf zo min mogelijk plastic te gebruiken én door PET-flessen te recyclen en er nieuwe producten van te laten maken.

Hergebruik van PET-flessen

PET-flessen zijn uitermate geschikt om hergebruikt te worden. Het merendeel van in omloop zijnde PET-flessen wordt na gebruik ingeleverd, schoongemaakt en opnieuw gevuld met water of frisdrank. Maar een deel van de flessen belandt na gebruik bij het afval. Of erger nog, in ons milieu.

Van flake naar vezel en granulaat

Om PET-flessen opnieuw te gebruiken, moeten ze eerst op kleur gescheiden worden. Vervolgens worden de flessen schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. De snippers noemen we flakes en deze flakes worden verwerkt tot granulaatkorrels en vezels.

Van de granulaatkorrels worden schuimplaten gemaakt die onze partners weer gebruiken voor de kern van tafels. En van de vezels worden gerecyclede PET-vilten matten gemaakt.

recycling-petflessen_plastic-flakes-2-762x450

Vilten matten als basis voor nieuwe producten

Het gerecyclede PET-vilt wordt vervolgens op grote rollen bij de verwerker aangeleverd. Nadat de snijmachine het vilt op de gewenste maat heeft gesneden, wordt het vilt verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst. Dit alles gebeurt zonder lijm of andere toevoegingen. Door middel van een waterstraal wordt de contour en het gatenpatroon uitgesneden. Zo is het onderdeel gereed voor gebruik.

Het mooie van het materiaal is bovendien dat het geperste PET-vilt na gebruik weer eenvoudig opnieuw hergebruikt kan worden.

Onze partner Vepa toont je het proces graag.