Zo maak je een werkplek ergonomisch
Ergonomie is het aanpassen van de (werk)omgeving aan de mens. Een ergonomische werkplek bevordert het werkgeluk, de prestaties, concentratie en werkhouding. Maar hoe richt je een werkplek goed in? In deze blog lees je alles over ergonomie op de werkvloer.
Het allerbelangrijkste bij kantoorinrichting
Om een ergonomische werkplek te creëren, is het met stipt op één het allerbelangrijkste om de vraag te stellen: welk proces moet er in deze ruimte plaatsvinden? Bij bijvoorbeeld een accountantskantoor wordt er veelal gebruik gemaakt van beeldschermen. Hier vinden vaak digitale processen plaats. Bij een bedrijf als Leferink of KP Interieur lopen er meerdere processen door elkaar: sales, ontwerp, calculatie en werkvoorbereiding. Iedere taak vraag om een andere inrichting en indeling van de werkruimte. Voor dit soort processen zijn er vaak andere dingen nodig, zoals grotere beeldschermen, een tekentafel of bredere bureaus.
Wist je dat?
In de jaren ’80 begon men meer na te denken over het praktisch en ergonomisch inrichten van een werkplek. Het ‘cockpit idee’ stond jarenlang centraal. Dit idee bevatte een bureau waarbij de belangrijkste handeling in het midden van het bureau staat. Dit kan de computer zijn, maar misschien ook wel de tekentafel. Voor iedere andere handeling, zoals printen, moest je opstaan.
“Welk proces moet er in deze ruimte plaatsvinden?”
Het bepalen van de juiste kantoorinrichting
Mensen die het grootste gedeelte van hun werkweek op een vaste werkplek zitten, hebben vaak nek- en schouderklachten. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn:
- Verkeerd afgestelde bureaustoel;
- Bureau is te klein of te groot;
- Bureau staat te hoog of te laag;
- Het beeldscherm staat te laag of te hoog;
- Het toetsenbord en de muis zijn niet binnen handbereik;
- De rugleuning en armsteunen worden niet juist gebruikt.
Biometrische maten bij werkplekinrichting
Een bureau moet afgesteld zijn op biometrische maten. Dus, hoe lang is de arm, rug en het bovenbeen? Ga maar eens in het midden van je bureau zitten en spreid beide armen naar de zijkant. Kun je nu de uiteinden van het bureau aanraken? Nee? Dan heb je waarschijnlijk een te groot bureau. Wat er dan vaak gebeurt, is dat mensen voorover of schuin gaan leunen om toch bij het hoekje van het bureau te komen. Dit gebeurt met enige regelmaat en dit brengt op den duur rug- en schouderklachten met zich mee. Daarom is het belangrijk dat een bureau een afmeting heeft die praktisch is. Een bureaustoel met wieltjes kan een groter bureau ook al een stukje praktischer maken, doordat je met de stoel naar het uiteinde kunt rollen. Maar, de praktijk wijst uit dat mensen eerder geneigd zijn om te leunen.
Onder honderdduizenden mensen is er jaren geleden onderzoek gedaan naar de biometrische afmetingen. Hieruit kwam een gemene deler, wat nu de EN1335-norm is op Europese maatvoering voor kantoormeubilair. Ook de Arbowet verwijst naar deze norm. De Nederlandse Praktijk Richtlijnen gaat in maatvoering verder, omdat Nederlanders over het algemeen langer zijn. De NPR houdt de 1813-norm aan, wat nu ook een arbonorm is in Nederland. Wanneer je de 1813-norm óver de EN1335-norm zet, ga je een stapje verder in ergonomie. 95% van de mensen kunnen zitten op een stoel die aan deze NPR-norm voldoet.
Zit sta kruk- en bureau
Een werkbureau is tegenwoordig (bijna) altijd elektrisch verstelbaar: het zit sta bureau. Als het bureau verstelbaar is, heeft het als voordeel dat de medewerker die digitaal werkt en (te)veel zit, ook met enige regelmaat kan opstaan. Dit is goed voor de concentratie, houding en doorbloeding. Voor de medewerker die het niet prettig vindt om helemaal rechtop te staan (bijvoorbeeld door schoenen met een hak), is het ook mogelijk om met een zit sta kruk van houding te veranderen.

Veel voorkomende fouten binnen ergonomie
‘Wanneer een kantoor wordt ingericht, worden er altijd wat essentiële dingen over het hoofd gezien, die een werkplek ergonomisch maken’, aldus Gerrit Wormeester. Bijvoorbeeld de plek van het kopieerapparaat. Deze hoort – vanuit een ergonomisch standpunt – dicht bij de mensen te staan die veel moeten printen in hun werkzaamheden. De toiletten moeten op een centrale plek in het gebouw zijn en het type verlichting speelt een belangrijke rol in concentratie. Ook kleur speelt een grote rol. Zo wekt rood vaak een agressiever gevoel op dan blauw en groen. Geel is een kleur die aandacht trekt en staat voor geluk en plezier. ‘Eén van de redenen waarom wij het podium van onze kantine in De Werkfabriek geel hebben gemaakt’.

Meer weten over ergonomie? Of wil je weten hoe je jouw kantoor ergonomisch kunt inrichten, zodat je een gezonde werkomgeving biedt aan jouw werknemers? Neem contact op met Leferink.

'Ik vertel je alles over ergonomie'
Gerrit Wormeester
Adviseur bij Leferink